Misty Landscapes bij ‘Onopgemerkte Schatten’

Misty-Landscapes

Van 17 april t/m 25 juni is de expositie ‘Misty Landscapes’ te zien bij kunstwinkel Onopgemerkte Schatten (Kunst en Kitsch). In de expositie vindt u schilderijen met landschappen, uitgewerkt met een waas in blauw en grijstinten. Ook is er vertaling aan het thema gegeven in abstracte vorm. Als gastexposanten exposeren Rob Thole (etsen), Herda van Elk-Hutabarat (sieraden) en Jose Brugman (keramiek). De opening van de expositie vindt plaats op 2e paasdag: maandag 17 april om 14.00 uur.

Onopgemerkte Schatten is onderdeel van leerwerkbedrijf De Baanbreker. Kunstenaars met een GGZ achtergrond hebben via De Baanbreker een vaste werkplaats, winkel en expositieruimte. In de winkel worden naast kunst ook eigentijdse meubels, handgemaakte kussens, dekens, knuffels en leuke cadeauartikelen verkocht. Alles gemaakt binnen de projecten van de Baanbreker. Ook kitsch, antiek en curiosa vindt u terug in de winkel, die sfeervol is ingericht zoals het bij u thuis ook zou kunnen. Boven op de 1everdieping is de sfeerkamer omgetoverd tot kinderkamer.

De kunstenaars die exposeren zijn:
Femke Roosendaal, Tineke Sminia, Marjo Moerman, Maya Moonsheep Art, Jeroen Erkamp, Arnold de Boer, Yvonne Haker, Corry Jorritsma, Piet Buijsman, Nico van den Haak, Eva Paulik, Marcel de Jong, Viola Isabella, Irene Kwak

Etsen en meer
‘Etsen en meer’ is de beste omschrijving voor wat Rob Thole doet. Hij maakt etsen, van heel klein tot (voor zijn doen) groot. Een ets wordt gemaakt op een zinken plaat. Daar smeer je de etsgrond (een bruine waslaag) overheen en daarin teken je een voorstelling met een etsnaald. Na het tekenen gaat de plaat in een zuurbad: het zuur bijt in het zink daar waar je getekend hebt. Na het zuren haal je de etsgrond weg en kan je de plaat ininkten. De overtollige inkt haal je vervolgens weg (de plaat ‘afslaan’ heet dat) en alleen in de getekende en uitgebeten lijnen blijft de inkt achter. Daarna kan de plaat afgedrukt worden op de etspers. Rob Thole maakt ook aquarellen met de “gewassen pen” techniek: verwant aan de aquarel, maar dan met steeds één kleur. Hij gebruikt hiervoor Oost-Indische inkt en sepia tekeninkt. Door het gebruik van penselen naast een pen krijg je het aquareleffect. Inspiratie haalt Rob uit fietstochtjes: de natuur, het weer in al zijn schakeringen, water, lucht, medefietsers enzovoort.

Unieke sieraden
Herda van Elk-Hutabarat maakt unieke sieraden, geen twee zijn hetzelfde. Gewoon omdat er zoveel inspiratie is om verschillende sieraden te maken. Elk ontwerp is gemaakt met precisie en met oog voor detail. De gebruikte materialen bij ieder sieraad zijn zorgvuldig geselecteerd. Zo werkt zij onder andere met natuursteen, zoetwater parels en mooie Oostenrijkse kristallen. Herda’s meest gebruikte techniek is wire wrapping.

Joost keramiek
Jose Brugman (Joost keramiek) raakte in de ban van klei tijdens een cursus keramiek. Het werken met klei geeft haar rust. Inspiratie haalt Jose uit alles wat ze ziet: de natuur, tijdschriften, televisie en ook kijkt ze naar hoe andere kunstenaars werken. Ze maakt keramiek met fijne chamotte en diverse glazuren: raku-glazuren, oxides, een mooie onder glazuur met een transparant eroverheen. Jose houdt van het werken met kleur, maar haar echte voorkeur gaat uit naar de raku-stoken. Ook combineert ze haar werk met andere materialen zoals een mooie stronk druivenhout.

Openingstijden
Woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, Zondag van 13.30 – 17.00uur.
Onopgemerkte Schatten, Kunst en Kitsch Venedie 6 | 1601 HB Enkhuizen | 0228-324574 | www.onopgemerkteschatten.nl