Expositie Ko Kwinkelenberg in het Claverhuis Amsterdam

In de maand augustus worden er originele reproducties van kunstenaar Ko Kwinkelenberg (Arnhem 1927 – † Alicante Spanje, 2013) tentoongesteld in het Claverhuis in Amsterdam. De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 4 augustus om 17.00 uur. De werken worden beschikbaar gesteld door Wilhelm Stek die deze heeft verkregen via een erfenis en ook de kunstenaar gekend heeft.

Ko Kwinkelenberg is geboren in Arnhem maar woonde een groot deel van zijn leven in Amsterdam. Hij studeerde  in 1944 af aan het Instituut voor tekenleraren en leefde ondergedoken tijdens de Duitse bezetting (1944 – 1945). Kwinkelenberg heeft een indrukwekkend cv, in de begin jaren werkte hij als docent maar daarna specialiseerde hij zich in drukwerk en typografie. In 1954 begon hij als freelance grafisch ontwerper en illustrator, wat doorgroeide in Studio Kwinkelenberg in Amsterdam West. Hij tekende cartoons voor dagblad Het Parool en werkte o.a. voor Talens, Flexa, de gemeente Amsterdam, De Nederlandse Spoorwegen, Mobil Oil, Shell en andere drukkerijen en uitgeverijen. Kwinkelenberg won diverse bekroningen voor boekontwerpen, verpakkingen en jaarverslagen in Nederland, Joegoslavië en de Verenigde Staten.

Na een hartoperatie in 1974 heeft Kwinkelenberg zijn studio verkocht en zich met zijn familie in Alicante, Spanje gevestigd. Daar heeft hij zich volledig gewijd aan schilderen. In het begin schilderde hij een aantal schilderijen van groot formaat van stieren in opdracht. Eveneens schilderde hij verschillende Spaanse steden zoals Cuenca en Toledo. Maar snel gaat hij over op de abstracte kunst. Zijn werken zijn gemaakt met gemengde technieken en in de meeste gevallen groot en kleurrijk. Zijn schilderijen werden regelmatig tentoon gesteld in Europa en de Verenigde Staten en hij had een doorlopende expositie in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ook met zijn schilderkunst won Kwinkelenberg vele prijzen en onderscheidingen, waaronder de Schildersprijs “La Illeta” van Campello (Spanje) en Onderscheiding “X Artistas Alicantinos”, Santa Bárbara, Alicante (Spanje).

In 2013 overlijd Kwinkelenberg op 85-jarige leeftijd. Zijn laatste tentoonstelling in Nederland vond plaats in 2002 in Galerie Arti Forum te Den Haag. In het Claverhuis worden de originele reproducties van werken van Kwinkelenberg tentoongesteld. Wilhelm Stek, eigenaar van de werken heeft de kunstenaar in Spanje bij leven gekend en de werken verkregen via een erfenis. Graag wil hij de werken en de kunstenaar weer onder de aandacht brengen en heeft daarom besloten de werken tentoon te stellen in het Claverhuis. Stek hoopt dat dit een eerste stap is om een tentoonstelling te organiseren met de echte werken vanuit Spanje. De werken zijn op doordeweekse dagen  te bezichtigen van 09.00 tot 17.00 uur, op Elandsgracht 70 in Amsterdam.

Voor meer informatie over de tentoonstelling kunt u contact opnemen met Expo Enzo.