Groepsexpositie De Blauwe Schuit – jan 2019

KLIK HIER VOOR DE UITNODIGING VAN DE EXPOSITIE: Uitnodiging-EXPO

Van 13 januari t/m 26 april 2019 is er een nieuwe expositie te zien bij kunst- en cultuurcentrum De Blauwe Schuit in Hoorn. In deze expositie zijn schilderijen en keramiek te bewonderen van cursisten uit verschillende groepen. Zo vindt u in de expositie schilderijen gemaakt met aquarelverf, gemengde technieken en een serie werken geïnspireerd op kunstenaar James Sidney Ensor. De expositie wordt geopend op zondag 13 januari om 16.00 uur, tijdens de nieuwjaarsreceptie. U bent van harte welkom om langs te komen.

De Blauwe Schuit is het centrum voor kunst, cultuur en creativiteit in West-Friesland. Zij bieden cursussen en workshops aan voor zowel particulieren als bedrijven en het onderwijs, op elk niveau en binnen elke discipline. Het aanbod bij De Blauwe Schuit is heel divers, wat is terug te zien in de tentoonstelling. Voor het eerst exposeren de cursisten van de woensdagochtend keramiekgroep hun werkstukken. Deze groep is een bijzondere groep, waarvan de deelnemers door de loop der jaren allen een eigen stijl hebben ontwikkeld. De groep is onder begeleiding van docent Reinier Adel begonnen, maar inmiddels hebben de cursisten zo’n hoog niveau dat hij het aanmatigend zou vinden zich nu nog hun ‘docent’ te noemen. De keramische technieken die zijn toegepast op de werkstukken zijn zeer divers, o.a. aardewerk, steengoed en porselein. De werkstukken zijn gemaakt op de draaischijf, in drukmallen, handgevormd of opgebouwd uit plakken en allemaal voorzien van prachtige glazuren.
Sinds dit jaar heeft De Blauwe Schuit weer aquarelleren in het cursusaanbod opgenomen. Een groep cursisten is onder begeleiding van docent Pieter Schmits gestart met spelenderwijs vertrouwd raken met de techniek. Een aantal van de werkstukken die is ontstaan laten zij zien in deze expositie. De opdrachten waar de groep aan gewerkt heeft lopen uiteen, maar bevatten vooral de basis van het aquarelleren. De cursisten hebben geleerd hoe je je  penseel vasthoudt om een bepaald effect te bereiken. Welke pigmenten er het beste gebruikt kunnen worden. Hoe gedraagt het zich op een nat vel papier en wat laat je wit om een stralend effect te bereiken.
De cursisten gemengde technieken van docent Titi Smit hebben gewerkt aan een prachtige serie met het thema: Klederdracht. Deze opdracht leende zich goed voor gemengde technieken met stofjes, papier en acryl. Zij hebben zich laten inspireren door klederdrachten vanuit de hele wereld.
De vrijdagochtendgroep schilderen met Acrylverf van docent Hilde Schaap laat een serie werkstukken zien geïnspireerd op de techniek en werken van de Belgische kunstschilder James Sidney Ensor (Oostende, 1860 – 1949). De schilderijen van de cursisten bevatten maskers en expressieve gezichten en zijn opgebouwd vanuit een donkere achtergrond met meerdere transparante lagen over elkaar. Ook de ‘duistere kant’ mag gezien worden in de schilderijen.

De expositie is te bezichtigen op de Vredehofstraat 7a in Hoorn. Openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur.  Meer informatie over De Blauwe Schuit en het cursusaanbod vindt u op www.blauweschuit.nl