Expositie ‘Vrij’


In het teken van 75-jaar vrijheid presenteert De Blauwe Schuit de expositie met het thema ‘Vrij’. In deze tentoonstelling laten cursisten van de organisatie zien wat vrij zijn voor hen betekent. Waaronder ook de vrijheid om je kunstzinnig te uiten, welke in verschillende disciplines is vormgegeven. In de tentoonstelling vindt u kinderkunst, keramiek, glas-in-lood,werken geïnspireerd op het nummer ‘Dansen aan de Zee’ van Bløf, beelden gehouwen uit perenboom en fietsers in acrylverf. Expositie is te zien van 7 september t/m 18 december.

Bij De Blauwe Schuit, hét kunst- en cultuurcentrum van West-Friesland, vindt menigeen de weg om zich kunstzinnig te uiten. Dit in een uiteen lopend aanbod aan disciplines. Van schilderen en beeldhouwen tot glas-in-lood, dansen en meer. In het teken van 75-jaar vrijheid in Nederland, zette De Blauwe Schuit het idee uit onder cursisten om deel te nemen aan een tentoonstelling met het thema ‘Vrij’. Vrij, omdat wij de vrijheid hebben om ons creatief te uiten. In mei zou deze tentoonstelling van start gaan, maar door de uitbraak van COVID-19 ging de tentoonstelling niet door. In deze periodezijn veel mensen beperkt in hun vrijheden en ook bij De Blauwe Schuit zijn de deuren een tijdje dicht geweest. Op verschillende manieren zijn de docenten met de lessen en ook de cursisten thuis toch doorgegaan met het vervaardigen van kunst. Heel trots is De Blauwe Schuit dan ook om alsnog doorgang te bieden aan de tentoonstelling ‘Vrij’.

Een zestal kunstwerken is gemaakt door kinderen. Vrijheid is voor de kinderen: zwemmen met vriendinnetjes, op het strand zijn, een vogel met een donkere hemel, een eiland en vogelvrij om te vliegen. Cursisten gemengde techniek hebben het nummer ‘Dansen aan de zee’ van Bløf uitgewerkt in hun schilderijen. In de beeltenis op de werkstukken dansen figuren vrij aan de zee.De beelden gehouwen uit een oude perenboom vertellen het verhaal van cursist Ad de Nijs. De perenboom stond bij zijn ouderlijk huis en ging dood. Ad vraagt zich af of ‘dood niet de ultieme vrijheid is?’ en besluit met het perenhout te gaan beeldhouwen. Dat resulteert in zeven beelden met allen een eigen verhaal, met dezelfde geschiedenis. Cursistenglas-in-lood hebben ook hun bijdrage gedaan aan de tentoonstelling en zijn er prachtige ramen met diverse beeltenissen te bewonderen. Vanuit de lessen keramiek zijn diverse werkstukken te zien, waaronder vrije vormen van klei maar ook potjes gedraaid op de draaischijf. De vrijheid zit hem met name in de vrijheid om te creëren.
Cursisten schilderen met Acryl hebben gewerkt naar aanleiding van een illustratie van Rens van den Berge. Deze beeltenis hebben zij uitgewerkt in de eigen werken. Zij laten een eenheid zien in de werkstukken met dezelfde soort beeltenis maar vrijheid in de ieders manier van uitwerking enkleurgebruik.

De expositie is te bezichtigen op de Vredehofstraat 7a in Hoorn. Openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur. Houdt u tijdens het bezichtigen van de tentoonstelling rekening met de bezoekersrichtlijnen omtrent COVID-19. Meer informatie over De Blauwe Schuit en het cursusaanbod vindt u op www.blauweschuit.nl